Slimme Sweetlake Dirkje schittert als sterkoe

9
Nov
2023
0
Reacties
Sweetlake Dirkje 3 in 2019 als honderdtonner met Jack, Gerard en Quinty Ammerlaan

‘Ik heb nog nooit een koe gehad die zo slim was’, verklaart melkveehouder Gerard Ammerlaan uit Zoetermeer over Sweetlake Dirkje 3. ‘Als ze de kans kreeg liep ze van de verkeerde kant de melkstal in, gooide met haar kop twee eenrichtingshekjes open, trok zelf aan het touwtje van de krachtvoerdosering en zette een stapje achteruit om van de extra brok te smullen’, geeft hij een voorbeeld. Om Dirkje te stoppen sloot de veehouder de hekjes af met een kettinkje. ‘Maar als een ander een keer molk en ze vergaten dat, had de koe dat direct door’, vertelt hij.

Dat Dirkje 3 de veehouder te slim af was, zorgde nog wel eens voor verrassingen. Maar het heeft de koe ook ver gebracht. Onlangs werd ze op 15-jarige leeftijd ingeschreven met 86 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 90 voor frame. Met een gemiddelde lactatiewaarde van 115 over negen afgesloten lactaties was ze een van de beste melkkoeien op het bedrijf en ze realiseerde een levensproductie van ruim 134.000 kg melk met 3,76% vet en 3,36% eiwit.

‘Dat ze zo goed presteerde heeft me eigenlijk altijd wel verbaasd’, vertelt Ammerlaan. ‘Haar moeder -een Stadeldochter- kocht ik als vaars van een handelaar. Het was best een mooie koe maar een middelmatige producente en ik heb haar ook niet lang gemolken’, herinnert hij zich. ‘Om de matige productie te compenseren had ik haar geïnsemineerd met de extreme melkstier Canvas. Die paring heeft dus heel goed uitgepakt’, stelt de veehouder vast.

Dirkje 3 heeft altijd probleemloos gefunctioneerd, al liep het celgetal in haar laatste lactatie wel op. Ondanks haar vitaliteit heeft Ammerlaan echter de beslissing moeten nemen om de driesterrenkoe net na het bereiken van de mijlpaal af te voeren. ‘Nee, versleten was ze nog lang niet’, stelt hij vast. Ze stapte nog kordaat rond en handhaafde zich prima in de koppel. ‘Maar sinds ze in oktober 2021 voor de tiende keer kalfde lukte het niet meer om haar drachtig te laten worden’, vertelt de veehouder. ‘Van alles heb ik geprobeerd. Van insemineren met goede bevruchters en blaarkopstieren tot een ‘laatste kans’ embryo. Het mocht niet baten. Ik had haar graag nog naar de 10.000 kg vet en eiwit willen brengen maar daarvoor moest ze nog een keer kalven. Als een koe niet drachtig wordt en nauwelijks melk meer geeft, dan houdt het helaas een keer op’, stelt Ammerlaan met spijt vast. Het enige voordeel; er hoeven geen kettinkjes meer op de klaphekjes in de melkstal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *