Sterkoe-3 Musschaert Gerda 80 past zich gemakkelijk aan

26
Apr
2021
0
Reacties

Haar naam heeft iets chics en met het predicaat Sterkoe-3 behoort ze nu bij een select gezelschap. Maar volgens melkveehouder Albert Nagelhoud is Musschaert Gerda 80 een gewone hardwerkende melkkoe.

‘Ze is niet groot en heeft geen showtype. Maar toen we haar als 15-jarige aan de inspecteur lieten zien, twijfelde hij geen moment of ze in aanmerking zou komen voor het predicaat Sterkoe 3. Ze kreeg 87 punten voor uier, 86 punten voor benen en 85 punten voor algemeen voorkomen’, vertelt hij. Overigens dankt Gerda haar chique prefix aan de verre historie. ‘Al in de 15e eeuw stond op de plek van ons huidige bedrijf een boerderij die de Groot Musschaert werd genoemd’, legt de veehouder uit.

Uit het gedrang

Nagelhoud heeft samen met zijn vrouw Erica in ’t Harde een bedrijf met ongeveer 100 melkkoeien en 60 stuks jongvee. Sinds 2017 zijn de koeien gehuisvest in een nieuwe stal en worden ze gemolken door robots. Daarbij krijgen de koeien ook weidegang; dat wordt geregeld via een weidepoort. ‘Gerda 80 heeft die omschakeling, ondanks haar leeftijd, probleemloos doorstaan. Ze is een koe die zich makkelijk aanpast aan nieuwe omstandigheden’, ervaart de veehouder. ‘En ze zorgt er altijd voor om uit het gedrang te blijven. Zo kiest ze slim haar momenten om zich rustig te laten melken en door de weidepoort naar buiten te gaan.’

Dikke melk

Gerda 80 is een dochter van gehaltenvererver Nibbelink Avanti en hoge vet- en eiwitgehalten zijn volgens Nagelhoud ook verankerd in haar koefamilie. De sterkoe produceert dan ook dikke melk. Zo realiseerde ze tot nu toe een levensproductie van 130.823 kg melk met 5,42% vet en 3,77% eiwit, goed voor ruim 12.000 kg vet en eiwit. Eind januari kalfde ze voor de dertiende keer. ‘Ze is nog heel kwiek en we hopen dan ook nog even van haar te mogen genieten’, vertelt haar trotse eigenaar. ‘Er komt ellende genoeg op de sector af. Maar dit soort koeien maken het leuk om melkveehouder te zijn.’

Filmpje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *