Nieuws fokwaardeschatting augustus 2021

categorie Coöperatie, Fokwaarden
10
Aug
2021
0
Reacties

Bij de fokwaardeschatting van augustus 2021 zijn twee aanpassingen doorgevoerd:

  • Fokwaardeschatting voor geboortekenmerken.
  • Betrouwbaarheid uiergezondheidsindex op basis van genomics.
Fokwaardeschatting geboorteverloop

Bij de fokwaardeschatting is het gebruikte model verder verfijnd:

  • Toepassen van een meer verfijnde indeling van heterosis- en recombinatie-effecten door klassen van dikbilrassen en andere vleesrassen te splitsen.
  • Rasgroepindeling is geüpdatet voor Inra95, Speckle Park, Hinterwalder, English Longhorn, Pustertaler Sprinzen en Jydsk Kbaeg (Jutlands Grijsvee).

Tevens zijn er twee aanpassingen voor geboortekenmerken gedaan in de dataselectie van gegevens:

  • Bij het doorlaten van geboorteverlooprecords voor de fokwaardeschatting moest tot nu toe ook het geboortegewicht zijn ingevuld. Deze eis geldt nu niet meer. Bij een deel van de records hebben veehouders dit niet ingevuld, terwijl het geboorteverloop wel is ingevuld. Hierdoor kunnen ca. 1 miljoen extra records gebruikt worden (ca. 10% meer data)
  • Bij de Vlaamse data wordt vanaf nu, net zoals voor de Nederlandse data, dezelfde controle toegepast op variatie die een veehouder geeft in het scoren van geboorteverloop. Bedrijven zonder variatie in het scoren van geboorteverloop voegen geen informatie toe aan de fokwaardeschatting en worden hierdoor niet meegenomen in de fokwaardeschatting. Dit gaat om ongeveer 100.000 records.

Met bovenstaande aanpassingen veranderen ook de basisverschillen. In tabel 1 vindt u een overzicht van de nieuwe basisverschillen.

 

Tabel 1: Nieuwe basisverschillen naar aanleiding aanpassingen geboortegemak fokwaardeschatting augustus 2021.

Kenmerk Z -> R Z -> Y Z -> B R -> Y R -> B Y -> B
Geboortegemak 1 1 64 0 63 63
Draagduur direct -1 -1 -5 0 -4 -4
Geboortegewicht Direct -1 1 -66 2 -65 -67
Afkalfgemak 1 3 -6 2 -7 -9
Draagduur Maternaal 1 0 7 -1 6 7
Geboortegewicht Maternaal 0 1 22 1 22 21

 

Betrouwbaarheid uiergezondheid op basis van genomics

Bij de fokwaardeschatting van augustus is de betrouwbaarheid van uiergezondheidsindex voor dieren met een genomics fokwaarde verfijnd. De betrouwbaarheid van de uiergezondheidsindex wordt vanaf nu bepaald door de betrouwbaarheden van de twee onderliggende kenmerken: klinische en subklinische mastitis. Voorheen was de betrouwbaarheid gebaseerd op basis van validatieresultaten van de uiergezondheidsindex zelf. Het voordeel van de aanpassing is dat de betrouwbaarheid van de uiergezondheidsindex beter in lijn is met de betrouwbaarheden van de twee onderliggende kenmerken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *