De stijging van de erfelijk aanleg voor productie mag best wat minder hoog zijn als koeien vruchtbaarder en gezonder worden. Dit komt naar voren in een enquête over het gewenste fokdoel, die Coöperatie CRV hield onder Nederlandse en Vlaamse melkveehouders.
Productie minder belangrijk
De enquête werd ingevuld door ruim 2000 melkveehouders, voornamelijk met holsteinkoeien. Hen werd onder andere gevraagd naar de ideale invulling van de totaalindex NVI. Ten opzichte van de huidige NVI voor melkrassen willen veehouders meer aandacht voor klauwgezondheid (van 6 naar 9 procent), uiergezondheid (van 11 naar 13 procent), vruchtbaarheid (van 8 naar 10 procent) en uier (van 2 naar 4 procent). Meer aandacht voor deze kenmerken mag ten koste gaan van de aandacht voor productie (van 39 naar 30 procent).
Dubbeldoelfokkers voorzichtiger
De antwoorden van de veehouders met dubbeldoelrassen laten een vergelijkbaar beeld zien. Ook zij willen meer aandacht voor uiergezondheid (van 13 naar 15 procent), vruchtbaarheid (van 6 naar 8 procent) en uier (van 10 naar 11 procent). De dubbeldoelfokkers willen echter minder inleveren op genetische uitgang voor productie (van 25 naar 22 procent). Klauwgezondheid maakt nu nog geen onderdeel uit van de NVI voor dubbeldoelrassen.
Tussenkalftijd minder belangrijk
De uitkomsten van de fokdoelenquête laten ook zien dat de visie op vruchtbaarheid verandert. Slechts 17 procent van de veehouders met melkrassen noemt tussenkalftijd het belangrijkste vruchtbaarheidskenmerk, terwijl 60 procent het aantal inseminaties per dracht het belangrijkst vindt. Bij de dubbeldoelrassen ligt dit op respectievelijk 25 en 56 procent.
Langere lactaties acceptabel
In de enquête werd veehouders ook gevraagd een keuze te maken tussen vier lactaties van 340 dagen of drie lactaties van 450 dagen voor eenzelfde levensproductie. Een kleine meerderheid van de holsteinfokkers (58 procent) kiest voor vier kortere lactaties. Maar 42 procent van de respondenten geeft aan de koeien liever een keer minder te laten afkalven. Dubbeldoelfokkers hebben nog wel een duidelijke voorkeur voor kortere lactaties.
Fokdoeldiscussie krijgt vervolg
Met een analyse van de fokdoelenquête is het eerste deel van de fokdoeldiscussie afgerond. De komende maanden zullen de resultaten verder uitgewerkt worden. In september stelt het hoofdbestuur van de coöperatie CRV voor de verschillende rassen officieel het actuele fokdoel vast. Concreet kan dit bijvoorbeeld betekenen dat de formule voor de berekening van de NVI wordt aangepast of dat hier nieuwe kenmerken aan worden toegevoegd.
Een uitgebreide analyse van de resultaten van fokdoelenquête leest u in het juninummer van Veeteelt.
Leave a Reply