Terugblik op districtswebinar met als gast levensduurspecialist Jos Knoef

26
Feb
2021
0
Reacties
Ingrid en Jos Knoef met Big Boukje 192 die in haar leven ruim 208.000 kg melk produceerde

Ter vervanging van de fysieke bijeenkomsten die in deze periode normaal plaatsvinden, organiseerde district Zuidwest-Vlaanderen een webinar op 24 februari jl. Naast de actualiteiten en verkiezingen stond deze webinar in het teken van een hoge levensproductie.

Studiogast Jos Knoef uit Geesteren (NL) vertelde uitgebreid en in alle bescheidenheid met welke passie en geduld ondertussen 82 koeien de status honderdtonner hadden bereikt.

Actualiteiten

Mieke Vander Schueren, melkvee-inspecteur bij CRV, praatte het webinar aan elkaar. Bij aanvang werd stilgestaan bij een aantal bijzondere prestaties. Vicevoorzitter van district Zuidwest-Vlaanderen Pascal Devos roemde de topproducenten en hoogste exterieurbedrijven uit het district. Ook was er aandacht voor de nieuwe directie, die meteen ook via een filmpje toelichting gaf bij de jaarcijfers van CRV. Vanuit het hoofdbestuur ging CRV-voorzitter Peter Broeckx daar verder op door.

Hoe een hoge levensproductie bereiken?

Het thema van deze webinar was de vraag hoe een hoge levensproductie bereikt kan worden zonder daarbij al te veel toe te geven op gezondheid. Jos Knoef uit Geesteren gaf maar wát graag antwoord op de prangende vragen van Mieke en de kijkers thuis. De belangrijkste reden voor de hoge levensduur is volgens Jos wel het feit dat zij enkel selecteren in de vaarzen. Koeien moeten de kans krijgen om oud te worden en worden dus niet verkocht om verder te melken. Een koe verlaat het bedrijf omdat het niet meer gaat. Maar omdat alle vaarzen op het bedrijf afkalven en de vervanging beperkt is, worden veel vaarzen verkocht.

Die selectie maken – welke vaars wil je houden en welke verkoop je? – is wel een moeilijke keuze. De ene vaars geeft veel melk, de andere heeft een goede moeder en nog een andere heeft een prachtig exterieur. Uitgangspunt bij de familie Knoef is dan: welke vaars heeft het in zich om honderdtonner te worden? En dan kijkt Jos in eerste instantie wel naar het dier zelf. Vervolgens hebben ook de koefamilie en de merkerfokwaarde hun invloed. Alle dieren worden immer gegenotypeerd en met de name die zaken die je aan de buitenkant niet kan zien,  zoals productie en uiergezondheid, lezen we af van de genoomtest.

Eenmaal de selectie gemaakt, is het een kwestie van de koeien door te laten gaan. Gevraagd naar het protocol bij uiergezondheid gaf Jos aan dat het melkstel met heet chloorwater gespoeld wordt nadat een koe met een verhoogd celgetal (> 200.000 cellen) gemolken werd. Koeien gaan in principe niet weg voor een hoog celgetal, tenzij ze echt hardnekkig zijn. Wat antibioticagebruik betreft ziet Jos wel een significante daling ten opzichte van vroeger. Met selectief droogzetten wordt voorzichtig omgesprongen, maar het wordt wel toegepast.

Verder ging Jos in op droogstandsmanagement, vruchtbaarheid, afkalfmanagement en ook op het fokdoel. Jos gaf daarbij aan dankbaar gebruik te maken van de fokwaarde klauwgezondheid. Ook de huisvesting vindt Jos belangrijk, waarbij de boxbedekking het allerbelangrijkste onderdeel is.

Wie het hele verhaal van Jos gemist heeft, maar nog wil bekijken, kan het nog bekijken via deze link.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *